Vapaaehtoisten kesäjuhla Vanhassa Myllyssä

 

150603_vapaaehtoisten_kesajuhla_H_Klemetti_nettikuva_1

Vapaaehtoisten ja ohjaajien perinteistä kesäjuhlaa vietettiin Herttoniemen Vanhassa Myllyssä keskiviikkona 3.6.2015. Osallistujia oli yhteensä 44 ja tunnelma oli mukavan kotoisa. Juhlan alkuun otettiin esittelykierros, jotta kaikkien olisi helpompi oppia tuntemaan toisiaan. Mukana oli myös kansalaistoiminnan toimistopäällikkö Markku Toivonen ja hän piti alkuun pienen puheen. Muuten ohjelmassa oli pääasiassa ruokailua sekä rupattelua uusien ja vanhojen ystävien kanssa. Ilta-auringonsäteet valaisivat sisälle ja nauru raikui kodikkaassa tilassa.

150603_vapaaehtoisten_kesajuhla_H_Klemetti_nettikuva

Markku Toivonen puhumassa.

 

 Kreetan safkapaja kokoontuu kerran kuussa

Kreetta Pernu Ruoholahden nuorisotalolta on ollut mukana vapaaehtoistoiminnassa puolitoista vuotta. Hän aloitti viime syksynä Safkapajassa, joka on kerran kuussa järjestettävä kokkauskerho. Nuoret ideoivat Kreetan kanssa mitä tehdään ensi kerralla ja Kreetta valmistaa reseptit. Kaupassa käydään yhdessä ja sitten ryhdytään hommiin. Kokkauksen jälkeen tietenkin herkutellaan ja vietetään iltaa. Kaikkeen hujahtaakin helposti viisi tuntia. Kreetta nauttii siitä, että Safkapajassa on hyvä meininki ja tunnelma. Nuoret odottavat jo innolla syksyä, kun kokkailut taas jatkuvat.

Kreetalla on kokin koulutus ja 15 vuotta kokkina toimimista. Menetettyään hermot oikeasta kädestä ja päästyään sairaslomalta, hän päätti aloittaa vapaaehtoistyön. Nuoret myös kiinnostavat Kreettaa ja hänen opiskelee parhaillaan sosiaalialaa.

150603_vapaaehtoisten_kesajuhla_H_Klemetti_nettikuva_2

Kreetta nauttii Safkapajan hyvästä tunnelmasta.

 

”Se ei ole taakka, vaan harrastus muiden joukossa”

Emma ja Sirkka ovat Sankarit –toiminnassa, joka on suunnattu kehitysvammaisille. He kokoontuvat torstai-iltaisin ja ovat nuorten seurana, jutustelevat ja auttavat, jos on tarve. Emma, joka on ollut kyseisessä toiminnassa vuoden, kokee että on pystynyt tutustumaan nuoriin paljon paremmin ja syvällisemmin, kuin silloin, kun hän oli ohjaajana. ”Se ei ole taakka, vaan harrastus muiden joukossa”, Emma toteaa. ”Irtiotto omasta arjesta.”

Sirkalle, joka on ollut aktiivisena jo kolme vuotta, työ vapaaehtoisena nuorten kanssa on hyvä vastapaino omalle päivätyölle. Ystävätkin arvostavat sitä, erityisesti kun kyseessä on kehitysvammaisia. ”Se on monille vieras alue”, Sirkka tietää. Viikossa voi antaa elämästään kolme ja puoli tuntia muiden auttamiseen, työ on niin antoisaa. Molemmat ovat sitä mieltä, että kyseessä on vilpittömiä ja avoimia nuoria.

150603_vapaaehtoisten_kesajuhla_H_Klemetti_nettikuva_4

Sirkka ja Emma ovat mukana Sankarit! -toiminnassa.

 

Janne lähti vapaaehtoistoimintaan mukaan mielenkiinnosta ja huolesta nuoria kohtaan. Hän tykkää keksiä mielekästä tekemistä nuorille ja käyttää omia kykyjään työssä. Jannesta on hauska olla nuorison kanssa tekemisissä ja nähdä heidän maailmaansa läheltä. Janne on toiminut Malmilla ja hänellä oli pieni huoli nuorisosta ja nuorten päihteidenkäytöstä. Toimimalla vapaaehtoisena hän voi tutustua nuoriin ja saada tietää mitä he ajattelevat. ”Kun ei itse enää ole niin nuori”, Janne naurahtaa.

150603_vapaaehtoisten_kesajuhla_H_Klemetti_nettikuva_6

Ohjaaja Janne, Janne ja Tommi.

 

Nuoret nuorten tukena ja huvina

Kesäjuhlaan on saapunut myös vähän nuorempia edustajia. Katariina, 18, ja Dané, 18, ovat vertaisohjaajia Oulunkylän nuorisotalolla. He ovat nuorena käyneet itse nuorisotaloilla ja tykkäävät olla nuorten kanssa. Tytöt järjestävät tapahtumia ja pitävät nuorisotaloa auki. ”Parasta on se, kun nuoret nauttivat siitä, mitä itse on kehitellyt heille. Sen näkee heistä, miten innoissaan he ovat”, Katariina kertoo. ”Ja palkkiona on matka, joka motivoi keksimään kivaa tekemistä nuorille”, Dané paljastaa.

150603_vapaaehtoisten_kesajuhla_H_Klemetti_nettikuva_3

Vertsut Dané ja Kristiina.

 

Joka vuosi 100 uutta vapaaehtoistyöntekijää tulee mukaan toimimaan nuorten kanssa ja he kaikki tekevät arvokasta työtä, johon käyttävät omaa aikaansa. Soili Voipio haluaakin palkita heidät järjestämällä vuosittaisen kesäjuhlan, sekä talvella pikkujoulut. Tapahtuma on hyvä tapa koota ihmiset yhteen eri puolilta Helsinkiä ja viettää aikaa. Kaikki eivät tietenkään pääse aina tulemaan, mutta rento ja viihtyisä tunnelma saatiin keskiviikkona aikaan pienemmällä porukalla.

150603_vapaaehtoisten_kesajuhla_H_Klemetti_nettikuva_7

Ilkka Ranta Itäkeskuksen Kipinästä ja Soili Voipio nauttivat illasta.

 

Juttu ja kuvat Hilla Klemetti